Posadzone i zjedzone

poniedziałek, 17 listopada 2014

Pasta ze szprotek i zielonego groszku


Ta pasta rybna jest moją ulubioną. Połączenie wędzonych rybek i jajek ugotowanych na twardo po prostu uwielbiam. Pastę mieszam z majonezem, idealnie pasującym do jajek. Dodaję też zielony groszek, którego torebkę zawsze mam w zamrażarce.  
Do tej pasty najbardziej pasują znane wszystkim szprotki w prostokątnej puszce Winter sprats. Czasem zamieniam te szprotki na np. puszkę śledzi w sosie pomidorowym i pasta też jest wyśmienita :)

Pasta ze szprotek i zielonego groszku

200 g wędzonych szprotek
2 jajka ugotowane na twardo
3 płaskie łyżki majonezu
4 łyżki mrożonego, ugotowanego groszku
sól i słodka papryka do smaku

Usunąć głowy i ogony ze szprotek. Tak przygotowane szprotki wrzucić do pojemnika blendera, dodać jajka pokrojone na mniejsze części i majonez. Rozdrobnić na gładką masę. Do masy dodać groszek, przyprawy i wymieszać łyżką.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)