Posadzone i zjedzone

poniedziałek, 20 października 2014

Zupa z dyni i buraków


Zupa - krem. Wykorzystałam dynię Hokkaido, ponieważ nie trzeba jej obierać ze skórki, a poza tym ma intensywny pomarańczowy kolor. Można również użyć polskiej odmiany Justynka, lecz tą dynię zawsze obieram ze skórki.
Do tej zupy dodałam buraki i jabłko. Wyszła gęsta i słodka dzięki burakom i jabłku. Dobrze się tutaj komponuje smak curry.
Pasuje zarówno na obiad jak i kolację.

Zupa z dyni i buraków

2 buraki
biała część pora – 20 cm długości
1 słodkie jabłko obrane
pół dyni Hokkaido
2 szklanki bulionu warzywnego
1,5 łyżeczki łagodnego proszku curry
sól

Buraki obrać i pokroić w kawałki. Pora pokroić w plastry, jabłko na kawałki. Rozgrzać w garnku 2 łyżki oleju i podsmażyć warzywa i jabłko przez 4 minuty. Wlać bulion, dynię ze skórką, pokrojoną na kawałki i wsypać curry. Gotować 20 minut. Zmiksować, dodać szczyptę soli do smaku i gotowe!



4 komentarze:

  1. apetyczna zupa, a ja tak uwielbiam dynię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, dziękuję :) Ta zupa jest naprawdę pyszna, polecam!

      Usuń
  2. Ciekawa, podoba mi się takie połączenie. Spróbuję zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)