To taki mniej formalny tort. Bardzo ciemne, prawie czarne
ciasto z dużym dodatkiem kakao, przełożone lekko kawowym kremem w kolorze ecru.
Smaki bardzo dobrze ze sobą współgrają, większość osób,
które go jadły należało do frakcji herbaciarzy raczej niż kawoszy, a bardzo
sobie chwaliły smak tortu. Masa smakuje jak delikatna wersja cafe latte:)
Podstawa tortu, to mocno kakaowe ciasto. Wspaniałe samo w
sobie, nawet bez kremu.
Tort czekoladowy cafe latte
tortownica 23
cm
Ciasto:
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
3 duże jajka
1 szkl. mleka w temp. pokojowej
Masa:
0,5 szkl. cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
80 ml wrzątku
2 łyżeczki żelatyny w proszku
2 łyżeczki żelatyny w proszku
Ciasto
Mąkę, kakao, sodę i sól wymieszać w misce. Piekarnik
nastawić na 175°C .
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i
wysypujemy mąką.
W drugiej misce ubić masło z cukrem na puch. Dodawać po
jednym jajku. Po każdym jajku dokładnie zmiksować.
Zmniejszyć obroty na
minimum i przesiać 1/3 mieszanki mącznej. Zmiksować do połączenia się
składników, po czym wlać połowę mleka, znów lekko zmiksować, dodać 1/3 mieszanki
mącznej, znów mleko i na końcu mieszanka mączna. Miksujemy tylko do połączenia
się składników.
Masę wlać do tortownicy i wstawić do piekarnika na 50 - 60
min. Sprawdzać patyczkiem, czy już jest gotowe.
Wystudzone ciasto przekroić na dwie części.
Po posmarowaniu kremem włożyć na kilka godzin do lodówki.
Masa
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Wymieszać trzepaczką
z serkiem mascarpone.
Kawę zalać wrzątkiem we filiżance. Odlać 4 łyżki zaparzonej
kawy i rozpuścić w niej żelatynę. Do śmietany z serkiem wlać zaparzoną,
przestudzoną kawę i żelatynę rozpuszczoną w kawie. Wszystko wymieszać
trzepaczką lub ewentualnie zmiksować na małych obrotach. Masę włożyć na chwilę do
lodówki, a jak zacznie gęstnieć, przełożyć ciasto i posmarować górę i boki.
Pyszny tort.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Naprawdę pyszny :)
UsuńMogę się wprosić? :)
OdpowiedzUsuńRedHead, możesz! Zapraszam :)))
UsuńMmm, ja za ciastami z kawą przepadam, więc Twój torcik podoba mi się ogromnie :)
OdpowiedzUsuń