Posadzone i zjedzone

piątek, 10 października 2014

Surówka wielowarzywna


Dzisiaj przepis na obiecaną surówkę, do której użyjemy pozostałości po  Cieście francuskim z tuńczykiem i kukurydzą.
Jest to chrupiąca, lekka surówka z dodatkiem oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Lubię jego smak i niemal jaskrawy żółty kolor. Jako, że jest to oliwa Północy, używam go zamiast oliwy z oliwek.
A następnym razem będzie przepis na pysznego kurczaka wsosie słodko-kwaśnym, gdzie użyłam sok ananasowy z kartonu, który kupiłam do tortu marchewkowego :)
Do następnego razu!

Surówka wielowarzywna

3/4 puszki kukurydzy (poj. opakowania 425 ml)
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 czerwonej papryki
1 małe jabłko ze skórką
1 mała kalarepka
1 łyżka octu z białego wina
2 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz
1 łyżka natki pietruszki


Szczypiorek drobno posiekać, paprykę pokroić w małą kostkę, jabłko i kalarepkę zetrzeć na tarce o dużych otworach. Wszystko to wymieszać z kukurydzą w misce. Dolać ocet, wino, natkę i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Gotowe!

2 komentarze:

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)