Posadzone i zjedzone

środa, 15 października 2014

Sernik z jabłkami


Przepyszny sernik z delikatnego serka homogenizowanego waniliowego z miękkimi słodkimi jabłkami u góry. Nie jest wysoki i trochę opada, ale tak ma być. Kruche ciasto do tego sernika nadaje się idealnie, ponieważ proporcje ciasta pozwalają na optymalne pokrycie dna tortownicy 25 cm i brzegów na 2 cm. Nie zostaje ani trochę ciasta, a jego grubość jest w sam raz.
Jabłka użyte do tego sernika powinny być słodkie i miękkie po upieczeniu - dla mnie taką odmianą jest Lobo.
Sernik robimy dzień wcześniej, ponieważ musi dobrze się schłodzić po upieczeniu, lecz nie koniecznie musimy go podawać prosto z lodówki. Ja wolę sernik wyjąć z lodówki pół godziny przed podaniem na stół.

Sernik z jabłkami
tortownica 25 cm

Kruche ciasto:
150 g przesianej mąki tortowej
100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko (białko zostawić do masy serowej)

Masa serowa:
500 g serka homogenizowanego waniliowego
2 żółtka + 3 białka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 g roztopionego masła

oraz:
2 jabłka

Kruche ciasto:
Wszystkie składniki zagniatamy w kulę.

1. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (dno i boki).
2. Zaczynamy od zrobienia kruchego ciasta, którym wylepiamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia - dno i brzegi na wys. 2 cm. Ciasta nie trzeba chłodzić w lodówce.
3. Następnie przygotowujemy jabłka - obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na plastry około 5 mm grubości.
4. Teraz możemy zrobić masę serową:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać serek homogenizowany, mąkę ziemniaczaną i zmiksować na niskich obrotach tylko do połączenia się składników. Wlać cienką stróżką przestudzone masło ciągle miksując do momentu aż połączy się z resztą masy.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą za pomocą łyżki.
Na spód z kruchego ciasta wlać masę serową, a na niej ułożyć wachlarzowo plasterki jabłek.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i od razu zmniejszyć do 160°C. Piec 75-80 minut. Wyłączyć piekarnik i nie otwierając drzwiczek zostawić sernik na 30 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i wystudzić ciasto. Wyjąć i schłodzić w lodówce przez noc.




6 komentarzy:

  1. Coraz częściej tu trafiam, bo same pyszności u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konczi i Szpileczka, bardzo się cieszę, że tu zaglądasz :)))

      Usuń
  2. Musiałam go zobaczyć na własne oczy ,świetny pomysł z jabłkami Kasiu.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myladylaura, dziękuję, bardzo mi miło :) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Mmm, wygląda bosko!
    Narobiłaś mi apetytu na sernik... :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)