Posadzone i zjedzone

poniedziałek, 6 października 2014

Roladki z karkówki z szynką i pieczarkami


Te roladki są soczyste, mięciutkie przez długie duszenie i są naprawdę przepyszne!!!
 Nadają się zarówno na świąteczny obiad, jak i na szybki obiad w tygodniu, ponieważ łatwo można je podgrzewać. Karkówka świetnie się nadaje do długiego duszenia. Nie wysusza się i nie traci smaku.
Co do farszu grzybowego - nie martwmy się, jeśli go trochę zostanie, bo resztę tego farszu dokłada się do sosu.
Zapraszam na pyszny obiad! :)

Roladki z karkówki z szynką i pieczarkami
8-10 sztuk

1 kg chudej karkówki
2 cebule
350 g pieczarek
10 kawałków szynki (np. półplasterki)
1 łyżka bułki tartej
2 łyżki wody
2 szkl. bulionu z kury
1 listek laurowy
sól, pieprz
kilka łyżek oleju do smażenia
wykałaczki do spięcia roladek

Farsz:
Pieczarki obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Jedną cebulę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju. Dołożyć pieczarki, przyprawić solą i pieprzem i dusić na małym ogniu aż cały płyn wyparuje mieszając od czasu do czasu. Całość posypać bułką tartą, dwoma łyżkami wody i wymieszać. Odstawić do wystudzenia.

Mięso:
Karkówkę podzielić na 8-10 plastrów (w zależności od kształtu karkówki) i rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Na każdym kawałku mięsa położyć plasterek szynki i 1 łyżkę farszu grzybowego. Gdy zostanie trochę farszu, dołożymy go później do sosu. Plastry karkówki z nadzieniem  zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami.
Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju i usmażyć roladki z każdej strony na rumiano.
Roladki przełożyć do brytfanki z pokrywką. Na patelni po mięsie przysmażyć drugą cebulę pokrojoną w półplasterki. Przełożyć ją do brytfanki z mięsem. Na patelnię po cebuli wlać bulion i podgrzewać, aż cały smak z patelni zmiesza się z bulionem. Wlać zawartość patelni do brytfanki, dołożyć listek laurowy, resztę farszu grzybowego (jeśli nam został) i ewentualnie dosolić. Przykryć pokrywką i dusić 50-60 min. na małym ogniu.
Roladki podawać z kaszą, makaronem lub ziemniakami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)