Posadzone i zjedzone

czwartek, 16 października 2014

Racuchy z jabłkami


Przepis pochodzi ze starej, wysłużonej Kuchni Polskiej. Ten przepis lubię najbardziej. Zmniejszyłam tylko ilość cukru. Kilkadziesiąt lat temu ludzie mieli chyba trochę słodsze podniebienia :)
Racuchy wychodzą delikatne i po prostu pyszne. Jedyny szkopuł w tym, że przy racuchach trzeba czekać, aż ciasto urośnie. Ale naprawdę warto!
TUTAJ, dla równowagi, jest przepis na najłatwiejsze i najszybsze placuszki z jabłkami.

Racuchy z jabłkami
porcja na 3 osoby

250 g mąki tortowej
2 łyżki cukru
12 g drożdży
1 szkl. mleka
2 jajka
5 łyżek oleju
1/4 łyżeczki soli
1-2 jabłka pokrojone w kostkę

Mąkę z solą przesiać do miski. Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, zasypać je cukrem i zalać połową ciepłego mleka. Odstawić na 10-15 minut, aż drożdże ruszą.
W tym czasie w innym naczyniu wymieszać resztę mleka z olejem i jajkami oraz obrać i pokroić jabłka.
Do wyrośniętych drożdży dodać płynne składniki i wymieszać łyżką. Dodać jabłka i wymieszać jeszcze raz. Zostawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i łyżką kłaść placuszki. Smażyć na średnim ogniu. Gdy zaczną na brzegach pojawiać się pęcherzyki powietrza, to znaczy, że można je już przewrócić na drugą stronę. Dosmażyć na złoto na drugiej stronie i odkładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Podawać z cukrem pudrem.



4 komentarze:

  1. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolina, dziękuję, cieszę, że placuszki Ci przypadły do gustu :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)