Posadzone i zjedzone

niedziela, 12 października 2014

Pieczone podudzia z kurczaka


Super łatwe danie, zupełnie nie wymagające pracy. Wkładamy podudzia do piekarnika, a one po prostu się pieką  … Nie podlewamy wodą, nie dodajemy żadnego tłuszczu. Tłuszcz, który się z nich wytopi w zupełności wystarczy.
Dobrze, jeśli posiadamy brytfannę lub naczynie żaroodporne z pokrywką, ponieważ pieczemy z przykryciem. Kto nie ma pokrywki - nic nie szkodzi :) Po prostu przykrywamy folią aluminiową :)
Choć pieczony kurczak kojarzy się z rodzinnym niedzielnym obiadem, to danie można zrobić nawet w środku pracowitego tygodnia!

Pieczone podudzia z kurczaka

6 – 8 podudzi z kurczaka
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka - (użyłam złocistej Kamisa)
0,5 łyżeczki przyprawy do gyrosa
0,5 łyżeczki suszonego majeranku


Piekarnik nagrzać do 200°C. Przyprawy wsypać do miseczki i wymieszać. Podudzia umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub w brytfannie, najlepiej w jednej warstwie. Posypać równomiernie wymieszanymi przyprawami, przykryć pokrywką i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 60 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiekać jeszcze około 20 minut. 



1 komentarz:

  1. Kochana, to są udka a nie podudzia. Podudzia to tzw. pałki. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)