Posadzone i zjedzone

piątek, 24 października 2014

Marynowana pieczeń z karkówki


Pieczeń z karkówki robiłam wielokrotnie. Zwykle to jest pieczeń z piekarnika, na blaszce, obłożona ziemniakami i marchewką. Drugi w kolejności sposób, to duszona karkówka w szybkowarze, która jest bardzo mięciutka i wilgotna.
Dzisiaj pokażę Wam mój sprawdzony sposób na miękką i soczystą marynowaną karkówkę z piekarnika z ziemniakami. Karkówkę marynuję przez dwie doby, więc jeśli chcemy mieć pyszny niedzielny obiad, to trzeba o nim pomyśleć już w piątek :) Potrzebny będzie też woreczek do pieczenia lub rękaw. Ja wolę woreczki, ponieważ, jak dla mnie, są one wygodniejsze w użyciu.
Z karkówką bywa różnie, potrafi być piękna lub całkiem przeciętna z mnóstwem tłuszczu. Warto zdobyć najlepszą z możliwych. Ja mam swoje ulubione stoisko mięsne na hali gdyńskiej, gdzie mięso jest zawsze najwyższej jakości i w dodatku za dość normalną cenę ;).
Tą karkówkę jedliśmy z ziemniakami i czerwoną kapustą.

Marynowana pieczeń z karkówki
niedzielny obiad dla dużej rodziny :)

1,5 kg chudej karkówki

składniki marynaty:
1 łyżka suszonego majeranku
2 łyżki oleju
1 łyżka sosu sojowego
0,5 łyżeczki soli
2 łyżki octu z białego wina
sok z pół cytryny
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

oraz:
ewentualnie około pół szkl. bulionu (domowego lub z kostki dobrej jakości)
ziemniaki (w dowolnej ilości)

Mięso:
Składniki marynaty wymieszać w szklanym naczyniu, w którym będzie się marynować mięso.
Karkówkę opłukać, natrzeć marynatą ze wszystkich stron, włożyć do szklanego naczynia i przykryć pokrywką, lub jeśli nie ma to naczynie pokrywki, to przykryć folią spożywczą.
Mięso powinno leżeć w marynacie przez dwie doby. Obracamy je kilka razy w tym czasie. Np. rano i wieczorem.
Po dwóch dobach mięso przekładamy na blachę do pieczenia, wkładamy do woreczka do pieczenia i zamykamy woreczek dołączonym do kompletu zamknięciem. W woreczku zrobić 2-3 nacięcia, aby para miała ujście.
Piekarnik nastawić na 200°C i do gorącego włożyć mięso. Piec 1,5 godziny.
Wyjąć mięso z woreczka na deskę do krojenia (z rantem, aby nie zmarnować soku wypływającego z karkówki) i pokroić na 1 cm. plastry. Sos z woreczka przelać bezpośrednio na blaszkę, wlać sos zebrany na desce do krojenia, na sos położyć plastry karkówki (na zakładkę, bo prawdopodobnie inaczej się nie zmieszczą), a po bokach rozłożyć podgotowane ziemniaki i piec jeszcze 20 minut.
Wyjąć ziemniaki i mięso. Jeśli sosu jest za mało, dodać trochę bulionu (np. pół szklanki). Sos zagęścić mąką.

Ziemniaki:

W czasie jak mięso się piecze, ziemniaki w ilości potrzebnej na obiad obrać i pokroić w małą kostkę jak na zupę. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 5 minut. Odlać i dołożyć do mięsa.

2 komentarze:

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)