Posadzone i zjedzone

piątek, 10 października 2014

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym


Pierś z kurczaka w wyrazistym, pysznym sosie z dodatkiem soku ananasowego z kartonu i chrupiącej czerwonej papryki (część soku ananasowego można tez użyć do tortu marchewkowego). To szybkie danie, którego zapach roznosi się po całym domu :) Myślę, że w 30 minut bez problemu wyrobimy się z tym daniem :)
Jako dodatek do kurczaka polecam biały ryż basmati, ale równie dobrze będzie smakować z makaronem lub chrupiącą bagietką. Jeśli zdecydujemy się na ryż czy makaron, gotujemy go w czasie przygotowywania kurczaka.

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
obiad dla dwóch - trzech osób

Sos:
0,5 łyżki cukru
0,5 szkl. soku ananasowego z kartonu
2 łyżki octu z białego wina
0,5 szkl. bulionu z kury
1 łyżka ciemnego sosu sojowego

kurczak:
300 g piersi z kurczaka
1 łyżeczka mąki
1 czerwona papryka
1 cebula
sól, pieprz
olej do smażenia

Sos:
Składniki sosu umieścić w garnuszku i zagotować mieszając do czasu aż cukier się rozpuści.

Kurczak:
Pierś  z kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem. Obtoczyć cząstki kurczaka w mące. Cebulę pokroić w piórka. Paprykę pokroić w kostkę.
Rozgrzać 1 lub 2 łyżki oleju na patelni i usmażyć kurczaka na rumiano. Dodać cebulę i paprykę. Smażyć razem 1 minutę. Wlać sos, zmniejszyć moc palnika i dusić mieszając przez 5 minut.

Podawać z ryżem basmati, makaronem lub bagietką.

2 komentarze:

  1. Jestem na tak! :) Kurczak w sosie słodko-kwaśnym jest jednym z tych najlepszych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chocolate Stop Tempting, też bardzo lubię :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)