Posadzone i zjedzone

piątek, 31 października 2014

Krupnik z pałkami kurczaka


Nastała jesień. Czas, kiedy jeszcze nie włączam ogrzewania, choć czasami by się przydało. Szczególnie wtedy, kiedy robię pranie i nie schnie ani na balkonie, ani w domu ...
Niby ciepło, ale już czuć lekką wilgoć w powietrzu. Ciepłe skarpetki już kilka razy zdarzyło mi się założyć.
Jedną z zup, która nieodłącznie kojarzy mi się z jesienią jest krupnik. To również jedna z moich ulubionych zup. Ta wersja jest gęsta, treściwa i może stanowić pożywny lunch, gdy wiemy, że obiad będzie lekki lub planujemy go zjeść późno, albo możemy go podać na obiad jako danie z jednego garnka. 

Krupnik z pałkami kurczaka

Wywar:
3 skrzydełka z kurczaka
1,5 litra wody

Zupa:
1 por (tylko część biała i jasnozielona)
2 marchewki
2 pietruszki
1 ziemniak
4 pałki z kurczaka
1 szkl. kaszy jęczmiennej
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
sól
natka pietruszki do posypania zupy

Ugotować wywar ze skrzydełek. Trwa to 30-40 minut.
W tym czasie pokroić warzywa w małą kostkę, a pora w plasterki.
Na 1 łyżce oleju podsmażyć pora, gdy zacznie się rumienić, dodać marchewkę, pietruszkę i podsmażyć. Wlać wywar ze skrzydełek, dodać pałki z kurczaka, liść laurowy, ziele angielskie i sól. Gotować 20 minut od momentu zagotowania na małym ogniu pod przykryciem.
Wsypać kaszę, dodać ziemniaka pokrojonego w kostkę i gotować jeszcze 15 minut mieszając delikatnie od czasu do czasu.
Zupę wlać do talerzy lub miseczek i posypać natką pietruszki.




4 komentarze:

  1. Pyszna, pożywna zupa, u mnie też często gości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa, u mnie krupnik obowiązkowo jesienią i zimą :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Kulinarna Ja, zgadza się :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)