Posadzone i zjedzone

środa, 29 października 2014

Knedle z jabłkami


Knedle z jabłkami u nas w domu nie mają sobie równych. Wolimy je od tradycyjnych knedli ze śliwkami. Jabłko w środku jest miękkie, ale nie rozpadające się.
Jabłka nie mają tyle soku co śliwki czy truskawki i jeśli gdzieś ciasto się przerwie, knedel nadal wygląda zgrabnie, nie jest zabarwiony sokiem i nie rozmięka w tym miejscu.
Bardzo dobrze się kroją - my knedle z jabłkami jemy nożem i widelcem.  W odróżnieniu do knedli ze  śliwkami, do których wystarczy widelec.
Kto jeszcze nie próbował knedli z jabłkami, niech koniecznie spróbuje, bo sezon na jabłka w pełni :)
Ziemniaki na knedle dobrze jest porządnie wystudzić. Najlepiej zaplanować knedle już poprzedniego dnia i ugotować ich odpowiednio więcej na obiad.


Knedle z jabłkami

około 500 g niedużych jabłek
500 g ugotowanych ziemniaków (waga po ugotowaniu)
1 szkl. mąki
1 jajko

Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na ćwiartki. Każdą ćwiartkę na pół (lub na trzy, jeśli jabłka były duże). Wsypać do miski i zasypać dwoma łyżkami cukru. Wymieszać i odstawić.
Ziemniaki wystudzić i przepuścić przez praskę do ziemniaków lub przez maszynkę do mięsa. Dodać mąkę, jajko i wymieszać łyżką lub widelcem, aby ciasto zaczęło się sklejać w kulę. Teraz szybko rękami zagnieść ciasto. Nie można go wyrabiać za długo, bo będzie się kleić.
Z ciasta odkrawać kawałki, rozpłaszczyć na dłoni, położyć kawałek jabłka na placuszku z ciasta i zlepić w kulkę.
W międzyczasie zagotować lekko posoloną wodę w garnku. Na taką porcję garnek powinien mieć minimum 4 litry pojemności.
Knedle wkładać do wody (na dwie tury) i gotować 3 minuty od wypłynięcia.
Wyjąć na półmisek i polać bułką tartą zrumienioną na maśle. Podawać z cukrem lub śmietaną.





2 komentarze:

  1. Uwielbiam knedle, z truskawkami, śliwkami, a tu niespodzianka jabłka. Nie jadłam jeszcze takich ale z pewnością pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konczi i Szpileczka, spróbuj, są naprawdę pyszne :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)