Posadzone i zjedzone

poniedziałek, 20 października 2014

Klopsiki w sosie pieczarkowym




To kolejne danie, które wszyscy bardzo lubimy. Użyłam mielonego mięsa z piersi indyka, dzięki czemu klopsiki są naprawdę delikatne. Można również użyć mielonego z udźca indyka, lub wieprzowej łopatki czy szynki. Ale jeżeli zależy Wam na delikatnym smaku, mielone z piersi indyka będzie najlepsze.

Klopsiki w sosie pieczarkowym
10 niedużych klopsików

500 g mięsa mielonego (u mnie z piersi indyka)
2 łyżki bułki tartej
1 jajko
2 łyżki oleju
½ litra bulionu z kury lub warzywnego
300 g pieczarek
1 nieduża cebula
2 łyżki mąki
2-3 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz

Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki. Cebulę drobno posiekać, wrzucić do garnka, w którym będziemy gotować klopsiki i podsmażyć na oleju. Dodać ½ łyżeczki soli, pieczarki i dusić tak długo, aż woda całkiem wyparuje. Od czasu do czasu mieszać.  Zalać bulionem i gotować 10 minut na małym gazie pod przykryciem, od momentu ponownego zawrzenia. Doprawić solą i pieprzem.
W tym czasie przygotować klopsiki:
Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Rękami zwilżonymi wodą uformować klopsiki.
Na talerzyk wsypać dwie łyżki mąki i obtoczyć w niej klopsiki. Wrzucić do gotującego się sosu grzybowego i gotować 20 minut na małym ogniu. Zdjąć w palnika, dodać pietruszkę i podawać.
Np. z ziemniakami lub kaszą i sezonowymi warzywami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)