Posadzone i zjedzone

czwartek, 2 października 2014

Klopsiki gotowane w sosie koperkowym. Dla dzieci.


Klopsiki mielone gotowane są bardzo lubiane przez małe brzdące, które mają już kilka ząbków i zaczynają jeść stały pokarm. Ta wersja jest pozbawiona wszelkich przypraw o zdecydowanym smaku i zapachu oraz ciężkostrawnej cebuli.
Nie tylko maluchy, ale również starsze dzieci i dorośli dochodzący do siebie np. po grypie żołądkowej chętnie zjedzą taki lekki obiadek. A i bez okazji warto czasami pokusić się o przekąszenie czegoś lekkiego, ale pożywnego.

Klopsiki gotowane w sosie koperkowym. Dla dzieci.
około 15 sztuk

Wywar / sos
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek pora (biała część)
400 ml wody
1 listek laurowy
5 ziaren pieprzu
sól
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżeczka mąki

Klopsiki
600 g mięsa mielonego z indyka
1 jajko
1 łyżka kaszy manny
sól, pieprz



Wywar:
Zaczynamy od wywaru. Marchewkę i pietruszkę obieramy i z porem wkładamy do garnka, dorzucamy liść laurowy i ziarna pieprzu, sól (około 0,5 łyżeczki, później można ewentualnie dosolić) i wlewamy wodę. Gotujemy wywar na małym ogniu przez 20 minut.
W czasie, gdy wywar się gotuje, przygotowujemy klopsiki.

Klopsiki:
mięso włożyć do miski, wymieszać z kaszą manną, jajkiem, solą i pieprzem. Uformować klopsiki średnicy około 4 cm.
Wywar przecedzić, ponownie zagotować i włożyć klopsiki. Gotować 20 minut na małym ogniu. Sos zagęścić mąką, zagotować. Zdjąć z palnika i wymieszać z koperkiem.

Podawać z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)