Posadzone i zjedzone

środa, 29 października 2014

Kasza manna zapiekana z jabłkami


To jest najlepsza wersja kaszki mannej jaką dotychczas jadłam.
Do kaszki dodałam jajko dzięki temu po zapieczeniu powstał jedwabisty krem, a potrawa zyskała na treści i sytości.
Dzięki temu, że foremkę wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą, kaszka od spodu ma pyszną chrupiącą skórkę.
Jabłko przekroiłam na pół i starłam na cienkie plasterki na tarce, nie obierając go ze skórki (równie dobrze można jabłko obrać).
Na koniec posypałam szczyptą cynamonu.

Kasza manna zapiekana z jabłkami
1 - 2 osoby
naczynie żaroodporne/foremka 19 cm

1 szkl. mleka
¼ szkl kaszy mannej
1 łyżka cukru
1 jajko
1 czerwone jabłko ze skórką lub bez skórki
cynamon i cukier do posypania

Piekarnik nastawić na 180°C.
Mleko zagotować, na gotujące się mleko wsypać kaszkę manną, cukier i mieszając trzepaczką zagotować ponownie.
Zdjąć z palnika, wbić jajko i energicznie wymieszać, żeby jajko dobrze się połączyło z kaszką.
Jabłko przekroić na pół i obie połówki zetrzeć na plasterki na tarce.
Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Na dno wlać gorącą kaszkę i ułożyć plasterki jabłka.
Włożyć do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 160°C. Piec 20 minut.
Posypać cynamonem i szczyptą cukru i podawać po lekkim przestudzeniu.

  

4 komentarze:

  1. Witam,
    oooo o takim wynalazku jeszcze nie słyszałam :) Na pewno wypróbuję, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Eve Daff, daj znać jak wypróbujesz :) Również pozdrawiam:)

      Usuń
  2. Zaglądam do każdej Twojej potrawy, gotujesz rewelacyjnie, powinnaś otworzyć restaurację z tak wyśmienitym jedzonkiem :)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Talibra, jak się cieszę, że zaglądasz !!! Dziękuję za przemiły komentarz :) Takie komentarze dodają skrzydeł :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)