Posadzone i zjedzone

wtorek, 7 października 2014

Jajka w sosie musztardowym z curry



Co chodziło za mną od bardzo dawna?
Jajka w sosie musztardowym. Robię je niezmiernie rzadko. Na moim własnym gospodarstwie były może ze dwa razy. Kojarzą mi się z kuchnią lat osiemdziesiątych. Ze stołówką szkolną i obiadami na dużej przerwie w poniedziałki lub piątki. I przyznam, że w mojej szkolnej stołówce nie były to złe obiady.
Ten sos przyprawiłam curry w proszku. Dla smaku i koloru.
Do tego sosu najlepsze są jajka ugotowane na półtwardo, gotowane 6 -7 minut.
Polecam!

Jajka w sosie musztardowym z curry

sos:
25 g masła
1 łyżka mąki
0,5 szkl. mleka
0,5 szkl. bulionu
3 łyżki musztardy sarepskiej
1 łyżeczka curry w proszku
ewentualnie sól

oraz:
 6 jajek ugotowanych na półtwardo (6 - 7 minut od momentu zagotowania)

Masło rozpuścić w garnuszku. Dodać mąkę i wymieszać mątewką. Dodawać mleko po trochu, cały czas mieszając, a gdy mleko się skończy, dolewać bulion. Zagotować, cały czas mieszając. Zdjąć z palnika i wymieszać z musztardą i curry. Dosolić w razie potrzeby.
Ugotowane jajka obrać, polać sosem i podawać z ziemniakami.

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)