Posadzone i zjedzone

poniedziałek, 27 października 2014

Gulasz z polędwiczki z warzywami - dla dzieci


Taki gulasz z polędwiczki 2 - 3 latek na pewno zje ze smakiem. Mięso jest mięciutkie, warzywa delikatne. Danie dostarcza dziecku niezbędnych witamin i minerałów. Oprócz drobiowego, gulasz z polędwiczki to najlżejsza wersja gulaszu.

Właściwie, można powiedzieć, że jest to „dorosły” obiad. U nas w domu od czasu do czasu serwuję takie coś moim chłopakom i im smakuje - nie narzekają ani trochę.
Poza tym, taki gulasz błyskawicznie się robi, a po zjedzeniu mamy jeszcze miejsce na deser :)

Gulasz z polędwiczki z warzywami - dla dzieci

1 nieduża polędwiczka wieprzowa
1 cebula
1 marchewka
1 kalarepka
1 szkl. bulionu z kurczaka lub wywaru warzywnego
sól do smaku - ¼ łyżeczki lub ewentualnie trochę więcej
1 łyżeczka mąki
natka pietruszki - do posypania

Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę, kalarepkę i polędwiczkę (po oczyszczeniu z błon) również pokroić w kostkę.
Na 1 łyżce oleju podsmażyć cebulę, dodać polędwiczkę, a gdy się zarumieni, dodać marchewkę, kalarepkę, bulion i sól - na razie około ¼ łyżeczki. Dusić 20 - 30 minut na małym ogniu. Całość posypać łyżeczką mąki, wymieszać, ponownie zagotować i spróbować czy nie trzeba doprawić.

Podawać z kaszą, ryżem, bułeczką lub ziemniakami.


2 komentarze:

  1. Pamiętam jak mama gotowała mi taki gulasz. Przepyszny był :D Chętnie przypomnę sobie jego smak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agata, bardzo się cieszę, że przywołałam wspomnienia z Twojego dzieciństwa :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)