Posadzone i zjedzone

poniedziałek, 27 października 2014

Gęsta zupa krem z dyni i pomidorów


Dosłownie po sąsiedzku, na końcu głównej ulicy,  mam giełdę owocowo-warzywną, którą czasem odwiedzam. Kupiłam tam kilka dyń. Przecudnej urody, zgrabniutkie dynie o nazwie Justynka, które przyjechały prosto z pola na Kaszubach. Wielkością zbliżone do dyni Hokkaido. Intensywny kolor miąższu, jak też smak przypomina tą odmianę. Dynie Justynka mają cienką skórkę, a pestki po uprażeniu są pyszne!
Dynie powędrowały do spiżarni, a z jednej z nich przygotowałam zupę, do której dodałam domowy przecier pomidorowy i trochę garam masala. Powstała pyszna, rozgrzewająca zupa o lekkim posmaku orientu - bardzo gęsty krem, który z powodzeniem można by rozsmarować na grzance. Następnym razem wypróbuję taką wersję :)


Gęsta zupa krem z dyni i pomidorów

500 g dyni Justynka (lub Hokkaido) – waga po obraniu i wypestkowaniu
2 średnie ziemniaki
1 marchewka
biała część pora – około 20 cm dł.
250 ml przecieru z pomidorów
500 - 600 ml wody
½  łyżeczki garam masala
sól

Dynię pokroić w kostkę o boku 2 cm. Ziemniaki i marchewkę również pokroić na kawałki wielkości kawałków dyni. Pora pokroić w plastry. Warzywa zalać wodą i przecierem i gotować 20 minut. Zmiksować na gładką masę, dodać przyprawę garam masala i sól do smaku.




2 komentarze:

  1. dynia hokkaido... i nic więcej mi do szczęścia nie trzeba! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Magda, to też moja jedna z ulubionych dyń :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)