Posadzone i zjedzone

poniedziałek, 13 października 2014

Domowe biszkopciki dla niemowląt od 7 miesiąca


Gdy mój syn był malutki, bardzo szybko zaczęłam gotować dla niego obiadki. Z gotowych sklepowych słoiczków korzystałam sporadycznie. Zwykle wtedy, gdy gdzieś wychodziliśmy i branie własnego garnka z zupą do podgrzania nie wchodziło w grę. Wtedy słoiczek był idealnym wyjściem, bo można go dać nawet kelnerowi w restauracji, aby go podgrzał.
Pamiętam, że nie mogłam się doczekać, aż będę mogła samodzielnie gotować dla swojego dziecka. Doczekałam się i miałam z tego dużą satysfakcję, ponieważ jestem w tej szczęśliwej sytuacji, że mój syn od początku jadł niemal wszystko, co ugotowałam, tak jest z resztą do dziś. Tyle, że teraz, to on czasami gotuje dla nas, co jest wspaniałe i co tu dużo mówić ...  bardzo wzruszające :)
Równie kuszące jak gotowanie domowych obiadów dla dziecka, są desery i przekąski.
Dzieci zaczynają od musów z jabłka, marchewki, gruszki, banana. Są też chrupki kukurydziane - Flipsy i biszkopciki.
Podczas gdy Flipsów raczej w domu sami nie zrobimy, bardzo łatwo jest upiec biszkopciki. Mięciutkie i pyszne.

Ten przepis, to zwykły biszkopt, który piekę gdy chcę zrobić tort. Tyle, że proporcje są znacznie zmniejszone. Cukru również jest mniej.

Domowe biszkopciki dla niemowląt od 7 miesiąca

około 15 sztuk

1 jajko
1 łyżka cukru
15 g mąki pszennej (1,5 łyżki)
15 g mąki ziemniaczanej (1,5 łyżki)

Dużą prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 170-175°C.
Obie mąki wymieszać w misce.
Jajko z cukrem wbić do drugiej miski. Miskę włożyć do garnka z wrzątkiem i ubijać mikserem przez 5 minut. Jak powstanie gęsta kremowa masa, przesiać mąkę i delikatnie wymieszać rózgą / trzepaczką.
Nakładać po 1 łyżce ciasta na blachę i piec 7 minut.

Ciepłe biszkopty zdjąć z blachy na kratkę do studzenia.



9 komentarzy:

  1. Przydatny przepis! Pięknie wyglądają, a zapach czuję aż tutaj :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kulinarna Ja, cieszę się, że przepis się przyda :)

      Usuń
  2. Dziś wyprobujemy czy Skarbkowi posmakują, dzięki za przepis😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Podwoilam skladniki zeby miec wiecej i nie wyszly w ogole. Dotykiem nie przypomina biszkoptu i sa bezsmakowe. Poprostu zmarnowanie skladnikow :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak guma. Za dużo mąki według mnie

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)