Posadzone i zjedzone

środa, 1 października 2014

Ciasto z jogurtem morelowym


To proste ciasto na jogurcie można zrobić dosłownie w kilka minut. Przygotowujemy je metodą muffinkową, czyli mokre składniki łączymy z suchymi mieszając wszystko łyżką przez chwilę, aby zbytnio nie napowietrzyć ciasta. Wspaniale smakuje jeszcze ciepłe, popijane kubkiem gorącej kawy.
Jogurt i morele użyte tutaj nie dają owocowego smaku, ale słoneczny kolor i niebywałą wilgotność. Ciasto sprawia wrażenie jakby zostało czymś nasączone!
Przypominam tylko, aby nie przykładać się za bardzo do mieszania ciasta. Kilka ruchów łyżką (niektórzy nawet wolą widelec:)) wystarczy, żeby połączyć składniki. Szybko do foremki i pieczemy!
Polecam!

Ciasto z jogurtem morelowym
tortownica średnicy 23 cm

składniki mokre:
2/3 szklanki* jogurtu naturalnego
2 morele
1 jajko
100 g oleju lub rozpuszczonego, ostudzonego masła

składniki suche:
2/3 szklanki cukru
1-1/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli

Usunąć pestki z moreli i zmiksować blenderem z jogurtem na gładką masę.

Piekarnik nagrzać do 175°C. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Mokre składniki wymieszać w misce.
Suche składniki wymieszać w drugiej misce i dodać do mokrych. Wymieszać łyżką tylko do momentu połączenia się składników. Przełożyć ciasto do tortownicy. Wstawić do piekarnika i piec około 45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika zostawić przez około 10 minut w formie, a następnie wyjąć je, podkładając metalową kratkę i odwracając do góry nogami. Przestudzić i posypać cukrem pudrem.

* szklanka jakiej użyłam miała pojemność 250 ml




2 komentarze:

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)