Posadzone i zjedzone

poniedziałek, 27 października 2014

Ciasto bananowo pomarańczowe z czekoladową polewą


6.30 rano to pora, kiedy muszę wstać. Kiedy za oknem panują jeszcze ciemności, idę do kuchni i gotuję synowi owsiankę lub kaszkę manną. W miseczce dokładam banana i tarte jabłko. W mojej kuchni rano  jest trochę chłodniej niż w reszcie mieszkania. Ale szybko się rozgrzewa i jest miło. Później robię kanapki na drugie śniadanie do szkoły i karmię koty. Poranny rytuał, to ulubiona mokra karma, koniecznie podana zawsze na tych samych talerzykach, których dźwięk stawiania na podłogowych kaflach nie da się pomylić z niczym innym:)
Gdy syn idzie do szkoły, nastaje chwila dla mnie. Gorąca kawa pachnąca przyprawą do piernika i coś słodkiego – często jest to kromka domowego chleba z miodem lub dżemem i grubą warstwą twarogu (który wespół z domowej roboty jogurtem jedzonym codziennie ma za zadanie uchronić mnie przed osteoporozą, infekcjami i innymi paskudztwami) lub czasami ciasto, na przykład bananowo – pomarańczowe, posmarowane polewą czekoladową.
Ta polewa, czy raczej krem, to moje odkrycie zeszłego roku. Jest idealna dla mnie. Nie za słodka, o aksamitnej konsystencji, nie zastyga na kamień, by później odchodzić z ciasta całymi płatami i jest bardzo prosta do wykonania.
Zobaczyłam ją u Rose Levy Beranbaum, autorki mojej ulubionej ksiązki o ciastach – Cake Bible. Robię ją tak samo jak ona, zmieniam tylko proporcje.

Ciasto bananowo pomarańczowe z czekoladową polewą
Tortownica 21 cm, nie wymaga miksera

2 szklanki mąki, najlepiej tortowej
¾ szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki soli
2 średnie bardzo dojrzałe banany starte na tarce z dużymi oczkami
skórka starta z 1 pomarańczy
2 jajka
¼ szkl. oleju
¼ szkl. mleka

Polewa:
50 g czekolady deserowej
1 duża kopiasta łyżka gęstej kwaśnej śmietany

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać mąką.
Piekarnik nagrzać do 175°C.
Mąkę, cukier, proszek, sodę, cynamon i sól wymieszać w misce. Dodać resztę składników i wymieszać trzepaczką tylko tyle, żeby składniki się połączyły.
Przełożyć ciasto do formy i piec w nagrzanym piekarniku około 35 min.
Wystudzić i posmarować polewą.

Polewa:
Czekoladę rozpuścić w misce nad garnkiem z gotującą się wodą. Do ciepłej czekolady dodać śmietanę i wymieszać na gładką masę. Posmarować ciasto. Odczekać min. 30 minut, aby polewa stężała w temp. pokojowej.




2 komentarze:

  1. Mmm, cudownie aromatyczne ciasto... Kawałek takiego cuda do porannej kawy, i dzień musi być udany :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gin, Ciasto do kawy porannej często jem w nadziei na udany dzień :) A także, żeby się bardziej obudzić :) Ja rano potrzebuję czegoś słodkiego:)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)