Posadzone i zjedzone

piątek, 17 października 2014

Ciasto bananowe z orzechami i czekoladą




Upiekłam ciasto bananowe z orzechami i kawałkami czekolady w formie z kominkiem. Wyszło wilgotne i aromatyczne, czyli tak jak lubię. Nowością dla mnie było to, że ciasta po upieczeniu nie oprósza się cukrem pudrem, tylko kakao.
Autorka gwarantuje, że szczelnie zamknięte, to ciasto wytrzyma w temperaturze pokojowej 5 dni i wciąż będzie świeże.
Ja połowę zamroziłam, jak było jeszcze letnie.
Bardzo polecam to ciasto!

Ciasto bananowe z orzechami i czekoladą
przepis autorstwa Lauren Chattman
okrągła forma z kominkiem 25 cm

2 duże jajka
3 bardzo dojrzałe banany (najlepiej, jak będą już miały czarną skórkę)
2/3 szkl. kwaśnej, gęstej śmietany (użyłam 18%)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2-1/4 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli (dałam ¼ łyżeczki)
100 g miękkiego masła
1 szkl. cukru
1 szkl. posiekanych orzechów włoskich
100 g kropelek czekoladowych (lub pokrojonej czekolady deserowej)

oraz
kakao w proszku do posypania ciasta

Nastawić piekarnik na 175-180°C.
Formę wysmarować masłem i wysypać mąką.
W jednej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem, sodą i solą.
Banany rozgnieść widelcem (lub tłuczkiem do ziemniaków) i wymieszać ze śmietaną, jajkami i wanilią.
W innej misce zmiksować masło z cukrem do białości. Małym strumieniem wlewać mieszaninę bananową cały czas miksując. Gdy masa będzie jednolita, zmniejszyć obroty miksera do minimum i wsypać mąkę w trzech partiach, po każdym dosypaniu miksując tylko do połączenia się składników. Na końcu wsypać czekoladowe kropelki i orzechy i wymieszać łyżką.

Masę przełożyć do formy, włożyć do gorącego piekarnika i piec około 45 minut. Wystudzić przez 5 minut w formie, wyjąć ciasto na metalową kratkę i dokończyć studzenie. Po wystudzeniu oprószyć kakao w proszku.




10 komentarzy:

  1. wygląda apetycznie, bardzo lubię takie wilgotne wypieki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. poproszedokladke.pl, oj, ja też lubię! Szczególnie teraz, jesienią i zimą :)

      Usuń
  2. Musiało obłędnie pachnieć w domu podczas pieczenia! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. RedHead, tak, pachniało wspaniale! Tak jesiennie i ciepło od razu się zrobiło :)

      Usuń
  3. Mmm, ciasta bananowe nie tylko są pyszne, ale również pachną wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa, tak, obok szarlotek, to chyba bananowe najwspanialej pachną :)

      Usuń
  4. Ciasto z formy z kominkiem ma w sobie jakiś wyjątkowy urok:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olga Pi, właśnie! ciasta w takiej foremce w kawiarni nie uświadczysz. Takie ciasta, to prawdziwie domowa atmosfera :)

      Usuń
  5. Cudowne i orzeszki jeszcze ma ,och pycha.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)