Posadzone i zjedzone

poniedziałek, 20 października 2014

Chowder z łososiem


Zostawiam Was dziś z błyskawiczną, pyszną zupą, którą Lucinda Scala Quinn gotowała u Marthy Stewart.
Chowder z łososiem. Trochę ją zmieniłam, nie dodając bulionu rybnego, bo nie miałam. Dałam bulion warzywny. Dzięki temu zupa  ma jedynie delikatny rybny posmak, tylko za sprawą łososia. Wyszła naprawdę bardzo dobra i myślę, że następnym razem również zostanę przy bulionie warzywnym.
Obiad będzie gotowy w 30 minut :)

Chowder z łososiem
obiad jednogarnkowy
na podstawie - Chowder, Lucinda Scala Quinn

2 łyżki oleju
1 cebula drobno pokrojona
biała część pora (plasterki)
sól, pieprz
3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę
2 marchewki pokrojone w kostkę
1,5 l bulionu warzywnego
400 g świeżego łososia pokrojonego w sporą kostkę
½ szkl. słodkiej śmietany 18%
kilka łyżek świeżego koperku

Cebulę i por dusić na oleju na małym ogniu 6-8 minut. W trakcie posypać solą. Dodać ziemniaki, marchewkę i bulion. Gotować 8 minut. Dodać łososia i gotować jeszcze trzy minuty. Dodać śmietanę, koperek, doprawić solą i pieprzem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)