Posadzone i zjedzone

czwartek, 2 października 2014

Chlebki z żytnimi otrębami


Te pszenno-żytnie chlebki upieczone w formie bagietek w smaku są podobne do znanych ze sklepu grahamek. Nie ma tutaj jednak mąki graham, a te widoczne brązowe drobinki, to otręby z mąki żytniej. Jest tu też żytni zakwas oraz drożdże. Znaczy to, że nawet ci z Was, którzy posiadają młody zakwas lub trochę się go obawiają, upieką z powodzeniem te chlebki. Drożdże pomogą ciastu wyrosnąć jak należy.
Dzieląc ciasto na dwie części uzyskałam spore bagietki, z których wychodzą spore kromki.
Kształt temu ciastu można nadać dowolny - bagietki, to tylko jedna z propozycji. Mogą być to
dwa chlebki lub bułki... jak bym robiła bułki, to podzieliłabym ciasto na 12-15 części.

Chlebki z żytnimi otrębami

3 kopiaste łyżki zakwasu (100% hydracji)
12 g świeżych drożdży (lub 1 cała łyżeczka suszonych)
2 kopiaste łyżki gęstej kwaśnej śmietany
200 ml wody
1 łyżka łagodnego miodu
450 g mąki typ 650
1 garść otrąb żytnich
1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki wyrobić mikserem na gładką masę. Wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie się odklejać od brzegów miski. Miskę w wyrobionym ciastem przykryć torebką foliową i zostawić do wyrośnięcia na 1godzinę, lub do czasu aż podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, lekko wyrobić przez chwilę i uformować 2 chlebki lub bułki. Zostawić do wyrośnięcia na 40 min.
Piekarnik nagrzać do 200°C. Do gorącego piekarnika włożyć chlebki i piec 20-30 min. Po 10 minutach zmniejszyć temp. do 180°C. Jeśli uformujemy bułki, trzeba je piec około 15 minut.






6 komentarzy:

  1. Domowy chlebek jest zdecydowanie najlepszy! :)
    Pozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Milena, właśnie! Ja dziś robię następny domowy chlebek :)

      Usuń
  2. Piękne :)
    Domowy chlebek jest bez porównania z tym kupnym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dominika, tak, domowy jest najlepszy. Wiadomo, co w nim jest :)

      Usuń
  3. cudownie wyszedł ten chlebek, a ten zapach w całym domu. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lena, dziękuję :) Tak, ten zapach jest najlepszy ze wszystkich zapachów świata :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)