Posadzone i zjedzone

czwartek, 23 października 2014

Chałka z nasionami siemienia


Ta chałka należy do tych lżejszych. Ma w sobie niedużo cukru, masła i jajek. Dodatkowo wzbogaciłam ją siemieniem.
Równie dobrze można je pominąć lub dodać mak, słonecznik lub pestki dyni.
Chałka jest uniwersalna. Dzięki temu, że nie jest wyraźnie słodka, może służyć do kanapek z wędliną, serem, wędzonym łososiem lub dżemem albo miodem.

Chałka z nasionami siemienia
1 duża chałka

500 g mąki (najlepiej wrocławskiej)
25 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
250 - 270 ml letniego mleka
1 jajko
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu
½ łyżeczki soli
30 g rozpuszczonego, letniego masła
2 łyżki nasion siemienia

Drożdże rozetrzeć w kubku z cukrem i połową mleka. Przykryć, odstawić w ciepłe miejsce i poczekać aż drożdże się spienią.
Do miski wsypać mąkę, sól, dodać mleko, śmietanę i jajko oraz wlać spienione drożdże. Wymieszać mikserem (ciasto będzie dość ścisłe) aż będzie odrywać się od ścianek miski i utworzy kulę. Teraz dodać masło i siemię. Miksować tak długo, aż ciasto wchłonie całe masło i będzie gładkie i błyszczące. Zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.
Wyłożyć na blat i lekko wyrobić. Podzielić na trzy części i każdą uformować w takiej samej wielkości wałki ze zwężonymi końcami. Zapleść w warkocz, końcówki schować pod spodem i przełożyć na dużą blachę.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Piekarnik nagrzać do 200°C.
Chałkę posmarować wodą i włożyć do nagrzanego piekarnika. Od razu zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec około 20 minut.





2 komentarze:

  1. Wczoraj też piekłam chałkę.. uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ervisha, chałka, to pyszne pieczywo, też uwielbiam :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)