Posadzone i zjedzone

wtorek, 14 października 2014

Babka z kisielem


Niedawno przypomniałam sobie babkę z dzieciństwa z dodatkiem kisielu. Poszukałam wśród swoich książek i znalazłam na nią przepis. Babka była taka, jak ją zapamiętałam :) Najlepsza – lekko ciepła. A na drugi lub trzeci dzień - wspaniale smakują jej kromeczki zrumienione w tosterze i posmarowane masłem lub dżemem. Lub bez tostera, ale posmarowana masłem orzechowym lub nutellą:)

Babka z kisielem
forma w kominkiem lub tortownica wielkości około 25 cm
przepis zaczerpnięty z biblioteczki Poradnika Domowego

100 g miękkiego masła
1,5 szkl. cukru
5 jajek
2,5 szkl. mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
½ szkl. mleka
2 kisiele kolorowe (użyłam wiśniowego i brzoskwiniowego)

Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski i odstawić.
Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Piekarnik nagrzać do 180°C.
Utrzeć masło z cukrem na puch. Dodawać po jednym jajku. Gdy masa będzie jednolita, zmniejszyć obroty miksera do minimum i wsypać połowę mąki, wymieszać lekko, wlać mleko i na końcu drugą połowę mąki. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej wsypać jeden kisiel, a do drugiej - drugi. Wykładać łyżką ciasto do foremki raz z jednej miski, raz z drugiej, aby utworzyła się dwukolorowa mozaika.
Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika i piec 45-50 minut.





4 komentarze:

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)