Posadzone i zjedzone

piątek, 3 października 2014

Babka z cynamonem i kawą Inką



Babka pachnąca piernikiem z kawą Inką. Do zjedzenia z kubkiem kawy Inki z mlekiem :)
Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie do zrobienia i nie trzeba używać wagi do odmierzania składników.
Przepis szklankowy. Szklanka pojemności 240-250 ml.

Babka z cynamonem i kawą Inką
keksówka dł. 21 cm lub tortownica 23 cm

skł. suche:
1,5 szkl. mąki
¾ szkl. cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kawy inki (proszku)

skł. mokre:
¾ szkl. jogurtu naturalnego (kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka)
100 g masła – rozpuszczonego i przestudzonego
2 jajka

Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Foremkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia.
W jednej misce rózgą (trzepaczką) mieszamy suche składniki, a w drugiej mokre. Przekładamy mokre składniki do suchych i mieszamy trzepaczką tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy 40-45 min.
Studzimy najpierw 10 min. w foremce, a później wyjmujemy z foremki i studzimy dalej na kratce.





10 komentarzy:

  1. Takie już zimowe smaki! Porywam kawałek, bo aż mi zapachniało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Redhead, tak, jesień, to już te smaki się zaczynają :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Marcela, dziękuję :) Naprawdę jest pyszna!

      Usuń
  3. Pysznie smakuje, tego jestem pewna, a jak musi pachnieć! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa, pachnie w kuchni nawet następnego dnia :) Pozdrowienia!

      Usuń
  4. Babkę piekłam wczoraj, piekę i dziś- tak nam zasmakowała. Daję jednak mniej cukru bo robię do niej jeszcze polewę z czekolady. Jest niesamowicie pyszna. Mega szybko do zrobienia bez użycia miksera. Dzięki za pomysł. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakuje :) Pozdrawiam!

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)