Posadzone i zjedzone

poniedziałek, 29 września 2014

Zebra na maśle



Zebra to ciasto popularne w czasach mojego dzieciństwa. Pamiętam, że nigdy za nim nie przepadałam. Przypomniałam sobie o nim niedawno, gdy znalazłam przepis w jednej z moich książek kucharskich. Różnił się trochę od zebry, którą znałam. W tym przepisie tradycyjny olej jest zamieniony ma masło, a ciasto jest puszyste i delikatne. Zupełnie inne w smaku od zebry z mojego dzieciństwa.
Jak w przypadku wszystkich ciast proszkowych, które są jednymi z najtrudniejszych, bo często wychodzi zakalec, składniki muszą mieć temperaturę pokojową, a po dodaniu mąki z proszkiem nie można zbyt długo mieszać ciasta.

Zebra na maśle
przepis: Lauren Chattman z moimi zmianami
tortownica 23 cm

200 g miękkiego masła
1 szkl. cukru
4 jajka
2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
2 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szkl. mleka w temp. pokojowej + i łyżka
2 łyżki ciemnego kakao

Tortownicę wysmarować masłem i wysypać mąką. Piekarnik nagrzać do 175°C.
Masło utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dodać wanilię, zmiksować.
W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem i solą.
Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać na zmianę mleko i mąkę. Zacząć i skończyć na mące. Za każdym razem wymieszać tylko do połączenia się składników.
1/3 ciasta odłożyć do innej miski, wsypać 2 łyżki kakao i 1 łyżkę mleka. Wymieszać.
Na dno formy wyłożyć 3 łyżki jasnego ciasta, można lekko rozpłaszczyć je grzbietem łyżki. Na to wyłożyć 2 łyżki ciemnego ciasta i tak na przemian do wyczerpania ciasta.
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut.




8 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wygląda ta zebra. musi też być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lena, bardzo mi miło :) Naprawdę jest pyszna i różni się od zebry na oleju :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Bardzo lubię to ciasto, jedno z moich pierwszych, kulinarnych wspomnień :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa, to też jedno z moich pierwszych kulinarnych wspomnień :) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. I na sam widok wracają dziecięce wspomnienia ;)
    Idealny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie tak samo - to ciasto dzieciństwa. Pozdrowienia ślę :)

      Usuń
  4. Piękna zeberka :) Muszę w końcu taką upiec, bo mój C. nigdy nie jadł tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gin, dziękuję :) Upiecz! To naprawdę dobra wersja tego ciasta :)

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)