Posadzone i zjedzone

piątek, 26 września 2014

Prosty tort marchewkowo – ananasowy





Bardzo prosty tort, a zarazem efektowny. Ciasto jak na muffiny, nie trzeba używać miksera. Wystarczy trzepaczka (rózga). Jest to nietypowy tort, którego ciasto jest wilgotne, mięsiste i nie wymaga nasączenia. Ten nietuzinkowy tort poleciłabym wszystkim początkującym, tym, którzy zaczynają swoją przygodę z wypiekami i boją się upiec tort. Naprawdę jest łatwy, szybki, a wygląda odświętnie.


Prosty tort marchewkowo – ananasowy 
2 tortownice 22 cm*

Ciasto:
1 szkl. mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
2/3 szkl. cukru
0,5 szkl. wiórków kokosowych
1/ 2 szkl. oleju rzepakowego
2 jajka
1/3 szkl. + 1 łyżka słodkiej zalewy z ananasa w puszce o pojemności 565 g
3/4 szkl. marchwi drobno startej (1,5 - 2 sztuki średniej wielkości)
1 łyżka kakao do pieczenia

Krem:
400 ml mocno schłodzonej śmietany 36%
0,5 szkl. cukru pudru
5 plastrów ananasa z puszki o pojemności 565 g
3 łyżki dżemu ananasowego

Dekoracja:
2 + 1 łyżki wiórków kokosowych
0,5 łyżeczki kakao do pieczenia
2 plastry ananasa z puszki

Ciasto:
Piekarnik nagrzać do 175°C. Dwie tortownice wysmarować masłem i wysypać mąką.
Wszystkie suche składniki oprócz kakao wymieszać w misce (mąka, proszek, soda, cynamon, sól, wiórki kokosowe, cukier). W drugiej misce wymieszać mokre składniki (olej, jajka, sok ananasowy, marchewka). Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać rózgą (trzepaczką) tylko do połączenia się składników. Połowę ciasta wlać do jednej tortownicy, a do drugiej połowy wsypać łyżkę kakao i wlać łyżkę zalewy z ananasa. Wymieszać. Tak przygotowaną drugą połowę ciasta przelać do drugiej tortownicy.
Oba ciasta włożyć razem do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut. Wyjąć i wystudzić.

Krem:
Dżem ananasowy zmiksować blenderem na gładką masę. Krążki ananasa dobrze odsączyć z zalewy i pokroić na kawałki szerokości niecałego centymetra. Dodać do dżemu i wymieszać.
Śmietanę ubić na sztywno w cukrem pudrem.

Składanie tortu:
Na paterze ułożyć krążek ciemnego ciasta, na nim rozłożyć równomiernie dżem z kawałkami ananasa, a następnie niecałą połowę ubitej śmietany. Przykryć jaśniejszym krążkiem. Pozostałą śmietaną pokryć boki i górę ciasta. Udekorować.

Dekoracja:
2 łyżki wiórków kokosowych wymieszać z kakao i posypać tą mieszanką boki tortu. Górę tortu posypać pozostałą łyżką wiórków kokosowych i obłożyć kawałkami ananasa.

Tort włożyć do lodówki na kilka godzin.

* jeśli nie mamy dwóch tortownic, ciasta pieczemy jedno po drugim.




4 komentarze:

  1. Trzy piękne i smaczne warstwy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pięknie wygląda tak kolorowo mnie kusi smak marchewkowo ananasowy
      .Nigdy nie jadłem ananasa z marchewką więc czas to zmienić prawda?
      Tort wygląda bardzo apetycznie sądząc po fotografi i po opisie wykonania - to bardzo kusi -

      Usuń
    2. Dziękuję za miłe słowa :) Tort jest naprawdę prościutki i bardzo smaczny :)
      Daj znać, jak upieczesz :)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)