Posadzone i zjedzone

sobota, 20 września 2014

Pieczone leczo z kiełbasą



Danie, które robi się samo w piekarniku. Dzięki temu, że nie jest gotowane tylko pieczone, nie wymaga mieszania i wszystkie składniki zostają w stanie nienaruszonym :)
To danie w sam raz na piękny, słoneczny dzień, jaki był dzisiaj. Szybki, jednogarnkowy obiad, nie wymagający dużo pracy.
Ważne, żeby dodawać składniki w podanej kolejności. Cebula i papryka na dole, bo są najtwardsze. Później pomidory, których sos ugotuje paprykę i cebulę, a na nich cukinia posypana przyprawami. Zakrycie pokrywką sprawi, że smaki się dobrze wymieszają. Na końcu kiełbasa. Wytapiający się tłuszcz spłynie aż do dna naczynia aromatyzując całe danie.
Po takim obiedzie, na pewno będziemy syci, ponieważ zawiera sporo kiełbasy.



Pieczone leczo z kiełbasą
3 porcje

2 łyżki oleju
2 łyżki wody
1 średnia cebula
1 czerwona papryka
500-600 g pomidorów
1-2 cukinie o wielkości do 20 cm
sól
1 łyżeczka ziół prowansalskich

oraz:
200-250 g wiejskiej aromatycznej kiełbasy

Piekarnik nagrzać do 180°C.
Do naczynia żaroodpornego lub żeliwnego garnka wlać olej i wodę. Rozprowadzić po dnie.
Cebulę pokroić w piórka, paprykę w kostkę, pomidory obrać ze skórki i pokroić na plasterki, cukinię na plasterki lub półplasterki.
Do garnka włożyć warstwami: cebulę, paprykę, pomidory i cukinię. Posolić i posypać ziołami prowansalskimi. Przykryć pokrywką (jeśli nie mamy, to przykryć folią aluminiową) i włożyć do nagrzanego piekarnika na 35 minut. W międzyczasie kiełbasę pokroić w plasterki.
Po 35 minutach wyjąć naczynie z piekarnika, odkryć i ułożyć u góry plasterki kiełbasy. Zwiększyć moc piekarnika do  200°C i włożyć naczynie ponownie, bez przykrycia na 15 minut.

Podawać z pieczywem lub ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)