Posadzone i zjedzone

środa, 24 września 2014

Muffinki z trufelkami


Te muffinki zrobił mój syn samodzielnie, łącznie z włożeniem ich do gorącego piekarnika. Przepis znalazł w moim zeszycie, a jest to przepis Liski. Z braku orzechów i białej czekolady dał trufle Wawela w białej czekoladzie pokrojone w kostkę. Rozpuściły się w cieście tworząc coś na kształt karmelu.
Wyszły pyszne!

Muffinki z trufelkami
12 szt.
(zmieniony przepis Liski - tu oryginał)

2 szklanki mąki
2/3 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka mleka
100 g masła, roztopionego i ostudzonego
1 jajko
1 cukier waniliowy
6 cukierków - trufli w białej czekoladzie pokrojonych na kawałki

Piekarnik nagrzać do temp. 200° C.
Formę na muffinki wysmarować masłem lub wyłożyć papierowymi papilotkami.
W misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól.
W drugiej misce połączyć mleko, masło, jajko i wanilię. Połączyć z suchymi składnikami, wymieszać łyżką.
Dodać cukierki.
Masą wypełniać foremkę mufinkową.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec 20 minut.







2 komentarze:

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)