Posadzone i zjedzone

niedziela, 21 września 2014

Marchewka z groszkiem


Klasyk w kuchni polskiej. Mnie zawsze będzie się kojarzyć z mielonymi kotlecikami. W czasach mojego dzieciństwa groszek był z puszki, a teraz, na własnym gospodarstwie używam groszku mrożonego.
Niektórzy do marchewki z groszkiem dodają jeszcze kukurydzę. Taka wersja również jest niczego sobie. Ja polecam kukurydzę mrożoną w ziarenkach, tak jak groszek.


Marchewka z groszkiem

5 marchewek
1 szkl. mrożonego groszku
0,5 szkl. wody
¼ łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka mąki

Marchewkę pokroić w kostkę, wlać wodę, sól i cukier. Gotować 5 minut. Dodać groszek i gotować kolejnych 5 minut. Dodać masło, a jak się rozpuści, posypać równomiernie mąką i wymieszać. Zagotować.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)