Posadzone i zjedzone

niedziela, 21 września 2014

Kruche ciasto ze śliwkami


Na naszej działce nie mamy żadnej śliwy. Na razie nie mamy też w planach sadzić drzewka śliwkowego, choć kto wie … teraz z utęsknieniem czekamy aż będzie można palić gałęzie. Zajmują one wielką część miejsca, gdzie ewentualnie mogłoby być jakieś nowe drzewko. Jak uporządkujemy teren, to pomyślimy. Chodzi mi też po głowie własne drzewko czarnego bzu na zimowe syropy na przeziębienie.
Na dzień dzisiejszy to miejsce wygląda tak:


 Śliwki bardziej lubimy w ciastach i knedlach niż na surowo, choć jak kupię duże, owalne fioletowe śliwki z ciemnożółtym słodkim miąższem, to nie mogę im się oprzeć.
Jako, że w drugiej połowie września śliwki są najsłodsze, zapraszam na jak najbardziej sezonowe ciasto ze śliwkami :) 


 Kruche ciasto ze śliwkami
blacha 31 x20 cm

250 g masła lub margaryny
3 szkl mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru zwykłego + 1 szkl. cukru pudru
4 jajka (białka i żółtka osobno)
2 łyżki kwaśnej śmietany

oraz:
około 700 g śliwek węgierek (lub innych)

Białka i 1 szkl. cukru pudru odłożyć na później.
Składniki ciasta zagnieść w kulę, podzielić na dwie równe części i włożyć do lodówki do schłodzenia na około godzinę. Jedną część można włożyć do zamrażarki.
W tym czasie śliwki pokroić na połówki. Prostokątną blachę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Jedną część schłodzonego ciasta (tą, która nie była w zamrażarce) rozwałkować na placek wielkości spodu blachy. Na to położyć połówki śliwek - jedna przy drugiej skórką do dołu.
Ubić pianę z białek z dodatkiem cukru pudru. Piana musi być bardzo gęsta, a cukier całkowicie rozpuszczony. Rozsmarować ją na śliwkach. Na pianę zetrzeć na tarce schłodzoną drugą część ciasta.
Piec około 45 minut w temp. 175°C.
Po przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem.






2 komentarze:

  1. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziekuję, bardzo mi miło! Pozdrawiam!

      Usuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)