Posadzone i zjedzone

czwartek, 25 września 2014

Klopsiki w sosie pomidorowym



To są jedne z najlepszych klopsików. Lekkostrawne, nie smażone, tylko gotowane. Najlepiej użyć mięsa wołowo-wieprzowego, cielęciny lub udźca z indyka. Te klopsiki gotowane są w sosie z pomidorów z przysmażoną cebulką. Zyskują dzięki temu wspaniały smak i nie są suche. Do tego ziemniaki lub makaron i moja ulubiona brukselka, którą od pewnego czasu gotuję nieco inaczej. Do tej pory brukselkę nacinałam na krzyż, gotowałam do miękkości, a później polewałam masełkiem z bułką tartą. A teraz nie dość, że ułatwiłam sobie zadanie, to jeszcze uzyskałam lepszą w smaku i zdrowszą wersję brukselki. Przepis pod klopsikami.

Klopsiki w sosie pomidorowym

500 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego, cielęciny lub udźca z indyka)
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka suszonego oregano
sól
pieprz

sos:

500 ml przecieru z pomidorów (lub passaty pomidorowej)
2 łyżki oleju
1 cebula drobno posiekana
1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
1 szkl. bulionu z warzyw lub z kurczaka

brukselka:
brukselka w dowolnej ilości
około pół łyżeczki masła
sól
koperek

Sos:
Zaczynamy od zrobienia sosu. Cebulę zeszklić na oleju na patelni z przykrywką lub w garnku, w którym będziemy gotować klopsiki. Do cebuli wlać przecier pomidorowy, bulion, wsypać paprykę i gotować 5 minut bez przykrycia. Jeśli trzeba to dosolić. W międzyczasie przygotować klopsiki.

Pulpety:
Mięso mielone połączyć z resztą składników i ręką wymieszać żeby się składniki dobrze połączyły. Maczając palce w miseczce z zimną wodą formować nieduże kulki. Włożyć je do sosu i gotować pod przykryciem na małym ogniu 20 min.
Podawać z ziemniakami lub makaronem.

Brukselka:
Brukselkę umyć, oczyścić z wierzchnich liści i zalać niewielką ilością wrzątku, który powinien ledwie przykryć brukselkę. Przykryć i gotować kilka minut na półtwardo. Odlać wodę, dodać masło, koperek i szczyptę soli. Wymieszać i gotowe!






2 komentarze:

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)