Posadzone i zjedzone

poniedziałek, 29 września 2014

Klopsiki w sosie curry



Teraz, gdy zaczynają się chłodniejsze wieczory, taki posiłek potrafi znakomicie rozgrzać.
Jest to aromatyczne, ale nie pikantne danie znakomite na szybki obiad. W czasie, gdy gotują się klopsiki, przygotowujemy ryż. Takie danie mogą zjeść nawet dzieci i osoby o wrażliwym żołądku, ponieważ jest naprawdę łagodne w smaku, a jednocześnie aromatyczne, mające w sobie to „coś”.

Klopsiki w sosie curry

Klopsiki:
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 jajko
I bułka kajzerka namoczona w wodzie
2 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz

Sos:
1 cebula pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
200 ml przecieru pomidorowego
1 łyżka oleju
200 ml bulionu z kurczaka
½ łyżeczki mielonego kminu
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki mielonej kolendry
½ łyżeczki mielonego imbiru
2 goździki
szczypta mielonego cynamonu
szczypta ostrej papryki
natka pietruszki

Mięso wymieszać z odsączoną bułką, jajkiem, natką, solą i pieprzem. Uformować klopsiki o średnicy 5 cm.
Sos:

Do garnka wlać olej i na zimny olej wrzucić cebulę. Gdy będzie już szklista, dodać czosnek, przecier pomidorowy i wszystkie przyprawy. Gotować 5 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Wlać bulion, wymieszać, a gdy się zagotuje włożyć klopsiki i gotować 20 minut na małym ogniu. Posypać natką pietruszki. Podawać z ryżem.

2 komentarze:

  1. Piękne połączenie kolorów. Pomarańcz klopsików fajnie wygląda na tle niebieskiego talerza. Szkoda, ze nie można zjeść oczami :)) Pięknie i pysznie!

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)