Posadzone i zjedzone

piątek, 19 września 2014

Cukinie faszerowane łososiem


Póki cukinia rośnie jeszcze na działce, wykorzystuję ją do wielu potraw. Część już zamroziłam, po uprzednim blanszowaniu ( o czym wspomniałam poprzednim razem). Zwykle kroję ją na plastry grubości 5 mm, skrapiam olejem rzepakowym, oprószam solą i pieprzem i wrzucam na bardzo gorącą patelnię grillową na kilka minut. Bardzo lubimy ją w takiej postaci jako dodatek do obiadu.
Tym razem trzy cukinie połączyłam z rybą i okazało się, że wyszło pysznie! Polecam!
Pyszne danie na lekki obiad.


 Cukinie faszerowane łososiem
3 porcje

3 cukinie, każda po 200-250 g
300 g świeżego łososia
3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%
1 kulka sera mozzarella w zalewie (125 g)
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki natki pietruszki

Piekarnik nagrzać do 180°C.
Łososia obrać ze skórki, usunąć ości i pokroić w kostkę o boku 2 cm. Ser mozzarella odcedzić z zalewy i pokroić w małą kostkę. Do miseczki wlać śmietanę, dołożyć ser, łososia, 0,5 łyżeczki soli, zioła prowansalskie i wymieszać. Odstawić.
Prostokątną formę do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia. Cukinie przekroić na pół i usunąć nasiona. Wydrążone warzywa ułożyć jedno obok drugiego w naczyniu. Szczodrze posypać solą, a pieprzem nieco ostrożniej. W wydrążone miejsca nałożyć śmietanowo – rybny farsz. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 18 minut.
Wyjąć, odstawić na 5 minut i posypać szczypiorkiem i natką pietruszki. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub z ryżem.






2 komentarze:

  1. Ależ to apetycznie wygląda i pewnie super smakuje. Wykorzystam któregoś dnia Twój przepis, dzięki.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)