Posadzone i zjedzone

poniedziałek, 22 września 2014

Chilli con carne


Pyszne, łatwe danie dla dużej ilości osób. Aby było naprawdę udane, trzeba użyć dobrej jakości mielonej wołowiny.
Do tego chilli dodaję gotową mieszankę przypraw, firmy Kotanyi. Smak dania jest bardzo wyrazisty, a ostrość w sam raz:)
Potrzebna tu również jest fasola i kukurydza z puszki. Ale tylko po ¾ puszki. Pozostałą resztę mieszam w misce, dodaję pokrojony w drobne plasterki kawałek pora, trochę majonezu, sól i pieprz i mam sałatkę na kolację:) Jeśli nie potrzeba Wam aż tyle chilli con carne, które tutaj starcza na 10 osób, można bez problemu proporcje zmniejszyć o połowę, lub ugotować całą porcję, a to co ewentualnie pozostało, dodać do pieczonych drożdżowych pierogów, o których napiszę następnym razem.


Chilli con carne
porcja na około 10 osób

1 kg mielonej wołowiny
2 łyżki oleju
1 cebula
1 lub dwa ząbki czosnku
500 ml przecieru z pomidorów lub passaty pomidorowej
1,5 szkl. bulionu warzywnego lub z kurczaka
około 3 łyżek przyprawy do chilli con
1 łyżeczka suszonego oregano
¾ puszki czerwonej fasoli „kidney” – puszka 400 g
¾ puszki kukurydzy – puszka 340 g
sól do smaku

Na dużej patelni z pokrywką podgrzać olej. Podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Do przysmażonej cebuli dodać starty na tarce czosnek i wołowinę. Mieszać drewnianą łyżką rozdzielając mięso aż się przysmaży na rumiano. Dodać przecier pomidorowy, bulion, przyprawę do chilli con carne i oregano. Na razie nie solić dania.
Przykryć pokrywką i gotować 40 minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.
Po tym czasie dodać fasolę i kukurydzę (bez zalewy). Jeśli trzeba, to posolić i zagotować.
Podawać z ryżem basmati.

* najlepiej kupić od razu dwie paczki przyprawy i po dodaniu trzech łyżek, o których mowa w przepisie, można jeszcze trochę przyprawić danie, wedle własnych upodobań.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)