Posadzone i zjedzone

środa, 10 września 2014

Białe porzeczki


Białe porzeczki zostały już tylko we wspomnieniach, ale udało mi się je uwiecznić na zdjęciach w surówce, gdzie wystąpiły obok marchewki i moreli. Połączenie słodkiej marchewki i kwaśnych porzeczek jest po prostu doskonałe! Szczerze polecam tą surówkę jako dodatek do wszystkich dań obiadowych.
Moreli na działce nie mamy, zresztą tutaj, na północy Polski chyba bym się nie odważyła ich sadzić. A marchewkę mamy - posiałam ją w czerwcu, aby była na jesień mała, delikatna i młodziutka :)



Surówka z marchewki, białych porzeczek i moreli

4 marchewki średniej wielkości
0,5 szkl. białych porzeczek
2 morele
0,5 szkl. kwaśnej, gęstej śmietany
0,5 łyżeczki cukru
sól do smaku

Marchewki obrać lub oskrobać, porzeczki oczyścić z szypułek, z moreli wyjąć pestki.
Marchewki zetrzeć na tarce o dużych otworach, morele pokroić w 1 cm. kostkę. Marchewki, morele i porzeczki połączyć w misce, polać śmietaną, dodać cukier i sól. Wymieszać.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)