Posadzone i zjedzone

wtorek, 23 września 2014

Babeczki waniliowe z czekoladowymi kropelkami i bitą śmietaną



Dziś szybki przepis na proste babeczki. Zwykłe waniliowe babeczki udekorowane bitą śmietaną i czekoladowymi kropelkami.
Smacznego!

Babeczki waniliowe
16 szt.

125 g miękkiego masła
125 g zwykłego cukru
3 średnie jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
¼ szkl. letniego mleka
200 g przesianej mąki tortowej
1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
1/8 łyżeczki soli
3 łyżki czekoladowych kropelek

Śmietana
200 ml śmietany kremówki
1,5 łyżki cukru pudru
1-2 łyżki czekoladowych kropelek do dekoracji


Piekarnik nagrzać do 175°C. Masło utrzeć z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodawać po jednym jajku. Po każdym dodaniu jajka dobrze zmiksować. Dodać ekstrakt waniliowy i też go wmieszać. Przesianą mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i wsypać połowę mąki. Lekko zmiksować, wlać mleko, lekko zmiksować i wsypać resztę mąki i zmiksować tylko do połączenia się składników. Na końcu wsypać czekoladowe kropelki i wymieszać łyżką. Masę rozłożyć do przygotowanych foremek (np. silikonowych) i piec 20-25 min.
Po wystudzeniu udekorować śmietaną ubitą z cukrem i posypać czekoladowymi kropelkami.




2 komentarze:

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)