Posadzone i zjedzone

środa, 10 września 2014

A w lipcu było tak ...



                                            Agrest odmiana odmiana HINNONMAKI ROT

Chociaż dzisiejszy wpis jest mocno przeterminowany, jednak może będzie jak znalazł na przyszły rok dla miłośników lipcowych plonów ogrodowych.

Na początek bukiet kwiatów działkowych. Są w nim: pomarańczowy liliowiec (którego poszczególne kwiaty niestety kwitną tylko jeden dzień), jasnoróżowa i czerwona róża, fioletowe kwiaty funkii i żółty kosmos.


Po poprzednich właścicielach zostały nam dwa krzewy agrestu. Jeden, klasyczny - zielony, a drugi, to czerwona bardzo plenna odmiana HINNONMAKI ROT. Zrobiłam z niego pyszne babeczki, gdzie połączenie cynamonowego ciasta z kwaśnym agrestem stworzyło doskonały duet. Agrest mający dużo pektyn zasypany mąką ziemniaczaną z cukrem, po upieczeniu przemienia się w coś na kształt galaretki.


 Odwrócone babeczki z czerwonym agrestem
12 szt.

Agrest:
1 kopiasta szklanka czerwonego agrestu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru pudru
olej – kilka łyżek

Ciasto:
100 g miękkiego masła
100 g cukru
1 łyżka łagodnego miodu (np. rzepakowego)
2 małe jajka
100 g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki cynamonu
szczypta soli

Agrest przebrać, oczyścić i umyć. Cukier puder połączyć z mąką ziemniaczaną i zasypać agrest. Wymieszać, aby agrest dokładnie się pokrył cukrem z mąką. Odstawić na czas przygotowywania ciasta.
Na spody papierowych foremek do babeczek wlać po pół łyżeczki oleju, aby zapobiec przywieraniu owoców.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, za każdym razem dobrze zmiksować. Dodać miód i również zmiksować.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą i wsypać do ciasta. Krótko zmiksować na małych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników.
Na dno każdej foremki włożyć kilka owoców agrestu. Warstwę agrestu pokryć ciastem zostawiając około 0,5 cm wolnego miejsca od górnej krawędzi foremek.
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 175°C przez 20 min.
Wyjmować z papierowych foremek po całkowitym wystudzeniu.


                                                              agrest zasypany mąką ziemniaczaną






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za wszystkie komentarze :)